• tanie danie – proste, smaczne i sycące,
  • do podania na obiad lub na kolację.

 

Skład:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Ziemniaki obierz, opłucz, a następnie osusz. Pokrój je w talarki lub dużą kostkę. Wrzuć na mocno rozgrzany olej i obsmaż (bez pokrywki). W tym czasie cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę w plasterki. Przełóż je na patelnię, przykryj pokrywką, duś na mniejszym ogniu przez 5 minut. Przemieszaj, posyp przyprawami. Duś jeszcze przez chwilę, a następnie zdejmij z ognia. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.

Danie możesz doprawić swoimi ulubionymi przyprawami i ziołami takimi, jak: czosnek, natka pietruszki, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, sos sojowy.

Możesz je zjeść jako samodzielne danie lub podać z dodatkiem surówki, sałatki obiadowej lub marynowanych warzyw.

STRONA GŁÓWNA