• smaczny pomysł na udka pieczone w marynacie,
  • łatwe do zrobienia, bardzo prosty przepis,
  • udka dobre na obiad, kolację lub danie na imprezę.

 

Składniki:

  • 6 udek lub 10 podudzi (około 1,5 kg)
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy (chrzanowej, sarepskiej)
  • 3-4 łyżki kefiru
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz

 

Kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Oprósz solą, lekko ją wmasuj i odstaw na pół godziny. Przygotuj marynatę – w miseczce wymieszaj miód, musztardę, kefir, koncentrat, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Gotową marynatą polej udka, wymieszaj i wstaw do lodówki. Wymieszaj jeszcze 3 razy, a następnie odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc). Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej je resztką marynaty. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dopiekaj około 25 minut. Po upieczeniu podawaj.

Do podania: gotowane lub pieczone ziemniaki, ryż, kasza, surówka, marynowane warzywa.

Udka i marynatę możesz umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku do żywności – wtedy obracając pudełko będziesz mieszać marynatę z mięsem bez brudzenia rąk.

STRONA GŁÓWNA