- smaczna, szybka i tania potrawa,
- do podania na słodko lub na słono,
- danie można przygotować ze świeżego lub czerstwego pieczywa (chleba, chleba tostowego, bułek),
- dobre na śniadanie, na przekąskę lub na kolację.
Składniki:
- 4-5 kromek chleba
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła do smażenia
Jajka i mleko umieść w misce. Dokładnie roztrzep je widelcem lub rózgą do ubijania. Na patelni rozpuść masło. Kromki chleba mocz w rozmąconym w jajku i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj ciepłe zaraz po przygotowaniu (na słodko lub na słono).
Do podania wytrawnie: keczup, sos czosnkowy, sos tatarski, sos tzatziki, żółty ser, twarożek.
Do podania na słodko: dżem, marmolada, cukier puder, cynamon, miód, syrop klonowy, syrop z agawy.