• smaczna, szybka i tania potrawa,
  • do podania na słodko lub na słono,
  • danie można przygotować ze świeżego lub czerstwego pieczywa (chleba, chleba tostowego, bułek),
  • dobre na śniadanie, na przekąskę lub na kolację.

 

Składniki:

  • 4-5 kromek chleba
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła do smażenia

Jajka i mleko umieść w misce. Dokładnie roztrzep je widelcem lub rózgą do ubijania. Na patelni rozpuść masło. Kromki chleba mocz w rozmąconym w jajku i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj ciepłe zaraz po przygotowaniu (na słodko lub na słono).

Do podania wytrawnie: keczup, sos czosnkowy, sos tatarski, sos tzatziki, żółty ser, twarożek.

Do podania na słodko: dżem, marmolada, cukier puder, cynamon, miód, syrop klonowy, syrop z agawy.

STRONA GŁÓWNA