• pyszne zdrowe ciasto z kokosem,
  • bez pieczenia, bez cukru i bez mąki,
  • bardzo sycące dzięki zawartości wiórków kokosowych.

 

Składniki na spód (na formę o średnicy 16-17 cm):

  • 100 g dowolnych orzechów np. ziemnych, laskowych lub włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • łyżka ksylitolu lub syropu z agawy

 

Masa kokosowa:

  • 400 ml mleka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 40 g oleju kokosowego
  • 60 g budyniu bez cukru, np. waniliowego, kokosowego, śmietankowego
  • 100 g ksylitolu lub syropu z agawy

 

Do pojemnika blendera wsyp orzechy i wiórki kokosowe – zmiksuj je jak najdrobniej. Dodaj ksylitol oraz rozpuszczony olej – ponownie zmiksuj. Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią zbledowaną masę, rozprowadź i lekko pougniataj łyżką. Wstaw do lodówki.

Mleko przelej do rondelka i zagotuj – dodaj wiórki kokosowe z ksylitolem, gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia, a następnie dodaj olej kokosowy i budyń rozmieszany w 1/3 szkl zimnej wody. Całość zmiksuj blenderem ręcznym. Rondelek ponownie wstaw na ogień – gotuj przez 2 minuty często mieszając, a następnie odstaw do przestygnięcia. Gotową masę kokosową przełóż na wcześniej przygotowany spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by ciasto dobrze stężało.