• smaczna alternatywa tradycyjnych szaszłyków,
  • doskonałe do obiadu, na kolację lub na przekąskę,
  • można je obsmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub na ruszcie grilla.

 

Skład na 4 krótkie szaszłyki:

  • 300-350 g białej kiełbasy parzonej
  • 1 czerwona papryka
  • mała cukinia
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół włoskich lub prowansalskich

 

Kiełbasę pokrój w grubsze plastry, paprykę w kwadraty, a cukinię w plasterki lub półplasterki (zależnie od wielkości). W głębszej misce połącz składniki marynaty – olej, sos sojowy, paprykę i zioła – wymieszaj. Włóż pokrojoną kiełbasę, paprykę i cukinię – ponownie wymieszaj tak, by wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Odstaw do lodówki na minimum 1h. Następnie ponabijaj kawałki na przemian na patyczki do szaszłyków i grilluj lub upiecz w piekarniku (piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni). Podawaj zaraz po przygotowaniu.