• świetny zamiennik klasycznej mizerii,
  • smaczna, łatwa i zdrowa,
  • uniwersalny dodatek do wielu potraw (smażonych, pieczonych i gotowanych),
  • surówka bezpieczna dla alergików (brak produktów mlecznych).

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 500 g świeżych ogórków (szklarniowych lub gruntowych)
  • pół cebuli
  • świeży koperek
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz
  • można dodać sok z cytryny

Cebulę i koperek posiekaj. Włóż je do miski, dodaj olej oraz po szczypcie soli i pieprzu – wymieszaj, odstaw je na chwilę, by się zamarynowały. Ogórki umyj, obierz, pokrój na plasterki (nożem, krajalnicą ręczną lub malakserem). Włóż je do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze solą i pieprzem. 

STRONA GŁÓWNA