adu

  • pyszna surówka zrobiona z cukinii marynowanej w oliwie, miodzie i soku z cytryny,
  • chrupiąca, soczysta, a przede wszystkim zdrowa,
  • dobra do ryb, mięs, dań obiadowych i potraw z grilla.

 

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 500 g młodej cukinii
  • garść świeżej natki pietruszki lub koperku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Cukinię umyj, odkrój końce i przekrój wzdłuż na pół. Pokrój w pół talarki przy pomocy noża, szatkownicy lub malaksera. W kubeczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i przyprawy. Do miski z cukinią dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz przygotowany sos. Dobrze wymieszaj (jeśli trzeba, dodatkowo dopraw solą i pieprzem). Odstaw na około 15 minut, by się zamarynowała. Przed podaniem ponownie wymieszaj.

STRONA GŁÓWNA