- zdrowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego,
- idealny dla tych, co nie lubią lub nie mogą jeść majonezu,
- do pizzy, kanapek, potraw z grilla, dań obiadowych, przekąsek, jako dip.
Składniki:
- 350-400 g jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżka soku z 1 cytryny
- łyżka oliwy z oliwek lub zdrowszego oleju (np. lnianego)
- szczypta ziół włoskich lub prowansalskich
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu lub syropu np. z agawy
- sól i pieprz
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj jogurt, sok z cytryny, oliwę, miód i zioła – dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos można podawać od razu po przygotowaniu, ale zyska na smaku, jeśli odstawisz go do lodówki na min. 30 minut.