• zdrowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego,
  • idealny dla tych, co nie lubią lub nie mogą jeść majonezu,
  • do pizzy, kanapek, potraw z grilla, dań obiadowych, przekąsek, jako dip.

 

Składniki:

  • 350-400 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka soku z 1 cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek lub zdrowszego oleju (np. lnianego)
  • szczypta ziół włoskich lub prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu lub syropu np. z agawy
  • sól i pieprz

 

Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj jogurt, sok z cytryny, oliwę, miód i zioła – dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos można podawać od razu po przygotowaniu, ale zyska na smaku, jeśli odstawisz go do lodówki na min. 30 minut.