
- łatwa i szybka do zrobienia,
- zdrowa, smaczna i lekka dla żołądka,
- w sam raz na lekki obiad, przekąskę, kolację, dla gości, na imprezę.
- 2 filety kurczaka (około 500-600 g)
- przyprawa gyros/kebab
- 1 brokuł (około 500 g)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 150 g sera feta
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- garść pestek dyni
- olej do smażenia
Najpierw przygotuj sos – w miseczce wymieszaj majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wstaw do lodówki, by składniki „się przegryzły”. Piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę, wymieszaj z przyprawą, obsmaż na patelni i pozostaw do wystudzenia. Brokuł podziel na mniejsze kawałki (oddziel różyczki od głąba). W rondlu zagotuj wodę z łyżeczką soli, wsyp brokuła i gotuj na małym ogniu około 6 minut. Ugotowany przełóż na durszlak i pozostaw do ostudzenia. Ser pokrój w kostkę, a jajka w ćwiartki lub ósemki. Na talerzu ułóż brokuła, a na nim pozostałe składniki – kurczaka, ser i jajka. Po wierzchu polej sosem czosnkowym i posyp pestkami dyni uprażonymi wcześniej na suchej patelni.
Ile czasu gotować jajka na twardo? Czas gotowania jajek jest liczony od momentu zagotowania się wody. Zależnie od wielkości czas gotowania to 8-10 minut.
Do podania polecam: chleb, bagietkę, ciabattę, pieczywo czosnkowe, grzanki.