
- proste przekąski pieczone w piekarniku,
- do podania na ciepło i na zimno,
- szybkie, smaczne, łatwe do przygotowania,
- bez mięsa, więc idealne dla wegetarian lub na postne dni,
- w sam raz na przekąskę, kolację, dla gości, na imprezy i przyjęcia.
Skład na 12 sakiewek:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275g)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (około 450g)
- 200 g sera feta
- duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju, oliwy lub masła
- 1 jajko
- sól i pieprz
Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na tłuszczu. Dodaj szpinak. Smaż, aż się rozmrozi, a płyn nieco odparuje. Patelnię zdejmij z ognia. Dodaj rozdrobnioną fetę i wymieszaj. Całość dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie podziel na kwadraty. Na środku każdego kawałka połóż porcję farszu, rogi zagnij do środka i zlep. Sakiewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), aż się zarumienią. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.
Mogą być podane samodzielnie lub zimnym sosem (np. czosnkowym, barbecue).
Przed pieczeniem po wierzchu można posypać makiem, czarnuszką, jasnym lub ciemnym sezamem.