• proste przekąski pieczone w piekarniku,
  • do podania na ciepło i na zimno,
  • szybkie, smaczne, łatwe do przygotowania,
  • bez mięsa, więc idealne dla wegetarian lub na postne dni,
  • w sam raz na przekąskę, kolację, dla gości, na imprezy i przyjęcia.

 

Skład na 12 sakiewek:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275g)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (około 450g)
  • 200 g sera feta
  • duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju, oliwy lub masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na tłuszczu. Dodaj szpinak. Smaż, aż się rozmrozi, a płyn nieco odparuje. Patelnię zdejmij z ognia. Dodaj rozdrobnioną fetę i wymieszaj. Całość dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie podziel na kwadraty. Na środku każdego kawałka połóż porcję farszu, rogi zagnij do środka i zlep. Sakiewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), aż się zarumienią. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.

Mogą być podane samodzielnie lub zimnym sosem (np. czosnkowym, barbecue).

Przed pieczeniem po wierzchu można posypać makiem, czarnuszką, jasnym lub ciemnym sezamem.

STRONA GŁÓWNA