• smaczny ryż z pieczarkami, cebulką i natką pietruszki,
  • jest szybki i łatwy w przygotowaniu,
  • można wykorzystać ryż pozostały z wczorajszego obiadu,
  • dobry jako dodatek do obiadu lub samodzielna potrawa.

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 100 g białego ryżu
  • 4 pieczarki
  • mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki masła
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy)
  • natka pietruszki

 

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody i odstaw. Na patelni rozgrzej olej – podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki starte na dużych oczkach. Dodaj przyprawy oraz masło. Gdy masło się rozpuści, wsyp ugotowany ryż z posiekaną natką pietruszki. Całość dobrze wymieszaj. Po 2 minutach patelnię zdejmij z ognia i podawaj.

Jeśli dodasz pokrojoną pierś kurczaka, powstanie smaczne lekkie danie na obiad lub kolację. 

Ryż z pieczarkami można przygotować nawet dzień wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem (przydatne na większe imprezy).

Taki ryż nadaje się do mrożenia – przydatne, gdy został Ci nadmiar potrawy lub mrozisz gotowe dania do odgrzania. 

STRONA GŁÓWNA