
- łatwy przepis,
- danie w sam raz na przekąskę, na imprezę, dla gości, na postne dni, na Wigilię,
- możesz ją przygotować nawet 2-3 dni przed imprezą lub wizytą gości,
- smaczna na zimno i na ciepło (podgrzana).
- 1 kg filetów rybnych (np. dorsz)
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 1 litr wody
- 6 łyżek octu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
Rybę do tej potrawy można panierować na 3 sposoby: w samej mące, w jajku i mące (jak schabowy) lub w cieście naleśnikowym – zrób tak, jak lubisz. Nie solę ryby przed smażeniem, ponieważ dobrze doprawiona zalewa nada jej smaku.
Najlepiej użyć ryby bez ości, np. dorsz, mintaj, panga, halibut, morszczuk, łosoś.
Usmażoną rybę układam w platikowym naczyniu do przechowywania żywności, by później łatwiej wyjmować do podania. Można użyć również naczynia żaroodpornego z pokrywką lub duży litrowy słoik (ze słoika trochę trudniej wyjmować).
Można użyć świeżej ryby lub mrożonej.
Danie przechowuj w lodówce do 5-7 dni.