• najprostszy sposób na przygotowanie ryby,
  • dobra na obiad, kolację i świąteczny stół,
  • możne posłużyć do zrobienia innych dań, np. ryby po grecku, ryby po japońsku, ryby po cygańsku, ryby w sosie czosnkowym.

 

Składniki:

  • 4 filety rybne, np. dorsz, sola
  • jajko
  • bułka tarta lub mielone płatki kukurydziane
  • sól i pieprz
  • olej

Filety umyj i osusz (jeśli mają ości, postaraj się je choć trochę usunąć). Pokrój je na mniejsze części, obsyp solą i pieprzem (wetrzyj je w mięso). Każdy kawałek panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju.

Jeśli masz mrożoną rybę, daj jej spokojnie rozmrozić się w temperaturze pokojowej.

Usmażona ryba bardzo dobrze smakuje, gdy się ją skropi sokiem wyciśniętym z cytryny.

Zamiast bułki tartej i płatków kukurydzianych, można użyć do obtoczenia zwykłą mąkę pszenną.

Do panierki (rozmąconego jajka lub bułki tartej) można dodać ulubione zioła lub przyprawy, np. pieprz ziołowy, sól czosnkową, suszone zioła prowansalskie, bazylię.

STRONA GŁÓWNA