• są pyszne – chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, 
  • smakują z sosem czosnkowym lub do obiadu z gulaszem i surówką,
  • do przygotowania można użyć ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu.

 

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • świeża natka pietruszki (nie jest konieczna)

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij je przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem, by nie było grudek. Dodaj 1 jajko, skrobię ziemniaczaną i posiekaną natkę. Wymieszaj. Dłonie zwilż zimną wodą, ulep kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej – smaż w głębokim tłuszczu (poziom oleju powinien sięgać do połowy wysokości kulek lub je całkowicie zakryć). Gdy będą złociste, wyjmij je na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. 

STRONA GŁÓWNA