• prosta, szybka i niedroga sałatka,
  • smaczna i zdrowa,
  • do podania z pieczywem na kolację, do dań obiadowych lub potraw z grilla.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 3 średnie pomidory
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany 12%
  • sól i pieprz

Pomidory umyj, osusz i pokrój według uznania (np. w ćwiartki lub dużą kostkę). Przełóż do miski, dodaj szczypiorek oraz śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce.

Zamiast szczypiorku, można dodać: cebulę, świeży koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone zioła (np. prowansalskie).

Dla zaostrzenia smaku możesz dodać trochę soku z cytryny lub octu.

STRONA GŁÓWNA