• smaczna na ciepło i na zimno,
  • w sam raz na święta, na przekąskę (jako wędlina, do pieczywa lub do kanapek), na obiad (z piekarnika, podsmażona na patelni, podana z sosem).
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajo
  • sól i pieprz
  • masło, olej lub oliwa
Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu. Zostaw do przestudzenia. Mięso mielone przełóż do większej miski, dodaj cebulę, posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, jajko, mąkę i bułkę tartą. Dopraw przyprawami według swojego gustu, a następnie całość dobrze wymieszaj. Mięsną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Piecz w 180 stopniach przez 50-60 minut (bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 15 miut, by lekko stężało, a następnie ostrożnie wyjmij z formy.
Jeżeli nie masz keksówki, użyj aluminiowej foremki, brytfanki lub na blasze do pieczenia uformuj z masy mięsnej okrągły „bochenek chleba”.
Podczas pieczenia wytapia się tłuszcz – odlej go z foremki, gdy jest jeszcze ciepły.
Gotowa ostudzona pieczeń nadaje się do zamrożenia (w woreczku lub pojemniku).

STRONA GŁÓWNA