• włoski sos – smaczny, lekki i bardzo aromatyczny,
  • do makaronów, do pieczywa, do mięs i ryb, do pieczenia bułeczek oraz przekąsek z ciasta francuskiego,
  • prosty przepis i łatwe przygotowanie.

 

Składniki 2-3 porcje makaronu:

  • doniczka bazylii (30 g)
  • 25 g orzeszków pinii (2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g tartego parmezanu
  • 50 ml oliwy
  • sól i pieprz

Orzeszki upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w blenderze na gładki gęsty sos. Jeśli sos jest za gęsty – dodaj więcej oliwy, jeżeli za rzadki – dodaj bazylię lub parmezan. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Orzechy pinii można zastąpić: orzechami nerkowca, pestkami dyni lub słonecznika, migdałami, orzechami włoskimi lub ziemnymi.

Parmezan można zastąpić: serem Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Pecorino lub innym twardym serem.

Gotowe pesto można przełożyć do słoiczka lub szczelnego pojemnika i przechowywać około 7 dni. Sos nadaje się również do mrożenia.

STRONA GŁÓWNA