• bardzo dobra pasta kanapkowa o wyrazistym smaku,
  • zrobiona jedynie z 2 składników,
  • pasuje do kanapek, chrupkiego pieczywa, krakersów, tortilli,
  • pasta świetna na śniadanie, kolację lub do przekąsek na imprezę.

 

Składniki:

  • 100 g serka śmietankowego naturalnego
  • słoiczek suszonych pomidorów (ok. 250 g)
  • ewentualnie dodatkowo sól i pieprz

 

Kawałki pomidorów wyjmij ze słoiczka i przełóż do pojemnika blendera. Dodaj serek – całość zblenduj na jednolitą masę. Sprawdź smak i jeśli chcesz, dopraw (ja nie doprawiałam).

 

Gotową pastę przechowuj w lodówce do 3 dni.

Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj łyżkę oleju/oliwy z pomidorów i zblenduj.

Gotową pastę można wymieszać ze świeżymi lub suszonymi ziołami, np. bazylią, ziołami prowansalskimi.

STRONA GŁÓWNA