• pyszne sycące danie z makaronem,
  • jest szybkie i łatwe w przygotowaniu,
  • danie dobre na obiad lub kolację.

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 200-250 g makaronu np. penne, świderki
  • 200 g pieczarek
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki masła
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy)
  • świeża natka pietruszki

 

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu – odlej wodę w durszlaku i pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, pokrojoną szynkę i pieczarki – podsmaż przez chwilę. Dodaj masło oraz przyprawy. Po chwili wsyp makaron i posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj. Sprawdź smak – jeśli trzeba, dodatkowo dopraw. Po 2 minutach patelnię zdejmij z ognia, a makaron nakładaj na talerze. 

Do podania: tarty parmezan, tarty żółty ser, zielone lub czarne oliwki, suszone zioła.

STRONA GŁÓWNA