• trochę pracochłonne, ale pyszne i sycące,
  • danie bez mięsa – idealne dla wegetarian lub piątki bez mięsa,
  • dobre na obiad lub na kolację.

 

Naleśniki:

  • 600 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 600 g mrożonego szpinaku
  • 300 g sera feta
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 2-3 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej lub zmielonych płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia

Zrób ciasto na naleśniki – zmiksuj razem mleko, jajko i mąkę. Patelnię mocno rozgrzej, smaruj olejem przy pomocy sylikonowego pędzelka i usmaż naleśniki. Przygotuj farsz – na łyżce oleju zeszklij posiekaną cebulę, połóż szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość przykryj pokrywką. Duś, aż szpinak całkowicie się rozmrozi, po czym zdejmij z ognia. Dodaj rozdrobniony ser i dobrze wymieszaj. Na każdy naleśnik połóż porcję farszu, boki zawiń do środka, następnie zwiń w rulon. W misce roztrzep jajka, a na talerz wsyp bułkę tartą. Krokiety panieruj w jajku i bułce. Smaż na złoty kolor.

Można je podawać: z barszczem czerwonym, sosem czosnkowym, surówką, sałatką warzywną.

Nadmiar krokietów można zamrozić.

STRONA GŁÓWNA