
- łatwa i bardzo szybka zupa pomidorowa,
- kremowa, aromatyczna, pożywna i zarazem delikatna (lekkostrawna),
- w sam raz na obiad, na kolację lub na rodzinne imprezy.
- 500 ml passaty pomidorowej
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 większa cebula
- łyżka masła lub oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 300 ml wody lub bulionu (warzywnego, mięsnego)
- łyżka ziół prowansalskich
- świeża natka pietruszki
- 100 g serka topionego śmietankowego
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij pokrojoną cebulę. Wlej wodę oraz passatę i zagotuj. Dodaj koncentrat, ząbki czosnku, zioła, natkę pietruszki. Gotuj około 5 minut. Zdejmij z ognia. Wrzuć rozdrobniony serek topiony, sól i pieprz. Miksuj blenderem, aż konsystencja zupy będzie jednolita. Gotową zupę nalewaj do talerzy i podawaj z pieczywem lub ulubionymi dodatkami.
Do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu oraz ugotowane warzywa, które pozostały.
Do podania polecam: pulpeciki, klopsiki, pieczywo, grzanki, ryż, makaron, groszek ptysiowy, prażone ziarna słonecznika lub dyni.