• łatwa i bardzo szybka zupa pomidorowa,
  • kremowa, aromatyczna, pożywna i zarazem delikatna (lekkostrawna),
  • w sam raz na obiad, na kolację lub na rodzinne imprezy.
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 większa cebula
  • łyżka masła lub oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 300 ml wody lub bulionu (warzywnego, mięsnego)
  • łyżka ziół prowansalskich
  • świeża natka pietruszki
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij pokrojoną cebulę. Wlej wodę oraz passatę i zagotuj. Dodaj koncentrat, ząbki czosnku, zioła, natkę pietruszki. Gotuj około 5 minut. Zdejmij z ognia. Wrzuć rozdrobniony serek topiony, sól i pieprz. Miksuj blenderem, aż konsystencja zupy będzie jednolita. Gotową zupę nalewaj do talerzy i podawaj z pieczywem lub ulubionymi dodatkami.

Do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu oraz ugotowane warzywa, które pozostały.

Do podania polecam: pulpeciki, klopsiki, pieczywo, grzanki, ryż, makaron, groszek ptysiowy, prażone ziarna słonecznika lub dyni.

STRONA GŁÓWNA