• smaczne, niedrogie, łatwe do zrobienia,
  • świetny pomysł na obiad lub kolację,
  • można pominąć wędlinę i zrobić wersję wegetariańską.

 

Składniki na 4 kotlety:

  • 5 jajek
  • 60 g dowolnej wędliny (np. szynki, kiełbasy, baleronu)
  • mała cebulka
  • 1-2 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

4 jajka ugotuj na twardo i przestudź. Obłup ze skorupki, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i drobno pokrojoną wędlinę. Do jajek dodaj cebulę z wędliną oraz surowe jajko. Dobrze dopraw do smaku, by miały wyrazisty smak. Całość wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor.

Zamiast wędliny z cebulą, można dodać… świeży szczypiorek, koperek, świeżą paprykę, wędzonego łososia, pieczarki, leśne grzyby.

Kotlety mogą być podawane z: gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą, surówką, sałatką obiadową, z keczupem, musztardą, zimnym sosem (np. czosnkowym, tzatziki).

Ile czasu gotować jajka na twardo? Czas gotowania jajek jest liczony od momentu zagotowania się wody. Zależnie od wielkości czas gotowania to 8-10 minut.

STRONA GŁÓWNA