• pyszne, proste i niedrogie danie prosto z piekarnika,
  • można je zrobić wcześniej i podgrzać na przyjazd gości lub gdy brakuje Ci czasu na stanie w kuchni,
  • w sam raz na obiad lub na kolację,
  • do podania z ryżem, makaronem, ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą (gryczaną, kaszą pęczak, perłową).
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody lub mleka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • świeża natka pietruszki lub koperek
  • olej do smażenia
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • łyżka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 100 g sera (np. gouda, edam, mozzarella)
Do miski włóż składniki na klopsy – mięso, jajko, wodę, posiekaną natkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrób jednolitą masę. Lekko wilgotnymi dłońmi uformuj klopsy. Obsmaż je na patelni. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub na głębszej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W misce wymieszaj passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano i przyprawy. Przygotowanym sosem zalej klopsy i wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Wysuń naczynie z piekarnika, posyp tartym serem i szczyptą suszonego oregano. Wsuń z powrotem i piecz przez kolejne 15-20 minut. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Zamiast suszonych ziół, można dodać świeże, np. bazylię, tymianek, oregano, rozmaryn, cząber.

STRONA GŁÓWNA