• smaczna wiosenno-letnia zupa,
  • pożywna i pełna warzyw,
  • do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu,
  • w sam raz na obiad lub na kolację.
  • 1/2 małej główki kapusty (około 500 g)
  • duża marchew
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 większe ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • łyżka masła, oleju lub oliwy
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 litr wody lub bulionu (mięsnego, warzywnego)
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie kwaśna śmietana 18% lub słodka śmietanka 30%
Kapustę poszatkuj, a pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Bulion zagotuj, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywa (kapustę, marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki). W tym czasie na patelni podsmaż pokrojoną cebulę z kiełbasą. Przełóż do rondla. Wrzuć posiekany koperek. Gotuj dalej do miękkości wszystkich warzyw. Na końcu dopraw przyprawami zgodnie ze swoim gustem i po chwili zdejmij rondel z ognia. 

Do podania: pieczywo, słodka śmietanka 30% lub kwaśna śmietana 18%.

Do zrobienia zupy, można przygotować wywar mięsny, np. z żeberek wieprzowych, golonki, udek, skrzydełek, szyjek drobiowych.

Zamiast kiełbasy, można dodać wędzony boczek lub pokrojoną wędlinę.

STRONA GŁÓWNA