• galantyna rybna gotowana w gazie lub ściereczce kuchennej,
  • do podania na ciepło i na zimno – do kanapek, z sosem lub w galarecie,
  • do środka można włożyć farsz, np. grzybowy, pieczarkowy, warzywny,
  • dobra na śniadanie, obiad lub przekąskę.

 

Składniki:

  • 450 g filetów rybnych, np. mintaja, dorsza
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki zieleniny, np. koperku, natki pietruszki, kolendry
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Rybę podziel na mniejsze kawałki i zmiel trzykrotnie maszynką do mielenia (można użyć thermomixa lub malaksera). Dodaj jajka, kaszę, bułkę tartą, zieleninę oraz przyprawy – dokładnie wymieszaj. Gazę rozwiń, połóż na blacie. Wyłóż masę, uformuj wałek, następnie zawiń. Brzegi skręć – zawiąż nitką lub sznurkiem. Duży garnek z wodą postaw na ogniu. Włóż do gotującej się wody i gotuj około 40 minut. Po tym czasie wyjmij rybę na talerz lub półmisek. Bez rozwijania pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie rozwiń i możesz kroić na plastry.

Mrożonej rybie daj spokojnie rozmrozić się w temperaturze pokojowej – połóż ją w dużej misce lub na talerzu, by zbierała się woda z mrożenia i pozostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 

Jeśli Twój rondel nie zmieści jednej dużej galantyny, zrób dwie mniejsze.

Taką galantynę można używać do pieczywa jak wędlinę, na przekąskę z zimnym sosem czosnkowym lub do obiadu z ciepłym sosem i surówką. Plastry świetnie nadają się do zalania galaretą.

STRONA GŁÓWNA