- galantyna rybna gotowana w gazie lub ściereczce kuchennej,
- do podania na ciepło i na zimno – do kanapek, z sosem lub w galarecie,
- do środka można włożyć farsz, np. grzybowy, pieczarkowy, warzywny,
- dobra na śniadanie, obiad lub przekąskę.
Składniki:
- 450 g filetów rybnych, np. mintaja, dorsza
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki zieleniny, np. koperku, natki pietruszki, kolendry
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Rybę podziel na mniejsze kawałki i zmiel trzykrotnie maszynką do mielenia (można użyć thermomixa lub malaksera). Dodaj jajka, kaszę, bułkę tartą, zieleninę oraz przyprawy – dokładnie wymieszaj. Gazę rozwiń, połóż na blacie. Wyłóż masę, uformuj wałek, następnie zawiń. Brzegi skręć – zawiąż nitką lub sznurkiem. Duży garnek z wodą postaw na ogniu. Włóż do gotującej się wody i gotuj około 40 minut. Po tym czasie wyjmij rybę na talerz lub półmisek. Bez rozwijania pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie rozwiń i możesz kroić na plastry.
Mrożonej rybie daj spokojnie rozmrozić się w temperaturze pokojowej – połóż ją w dużej misce lub na talerzu, by zbierała się woda z mrożenia i pozostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Jeśli Twój rondel nie zmieści jednej dużej galantyny, zrób dwie mniejsze.
Taką galantynę można używać do pieczywa jak wędlinę, na przekąskę z zimnym sosem czosnkowym lub do obiadu z ciepłym sosem i surówką. Plastry świetnie nadają się do zalania galaretą.