• smaczny i szybki sposób na rybę,
  • dorsz ma delikatne mięso i niewiele drobnych ości,
  • przepis dobry na obiad, kolację lub do upieczenia na grillu (w folii aluminiowej lub koszyczku grillowym).

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 300-350 g filetu dorsza
  • łyżka musztardy, np. chrzanowej, rosyjskiej, sarepskiej
  • łyżka płynnego miodu (ewentualnie syropu klonowego lub z agawy)
  • łyżka oleju lub oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej
  • sól i pieprz

 

Połącz musztardę, miód, olej, sok z cytryny, paprykę, sól i pieprz – wymieszaj. Rybę umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Podziel filet na połowę, włóż do marynaty, obtocz w niej i odstaw na 1-2 godziny. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż rybę, a wierzch pokryj resztką marynaty. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). 

STRONA GŁÓWNA