- smaczny i szybki sposób na rybę,
- dorsz ma delikatne mięso i niewiele drobnych ości,
- przepis dobry na obiad, kolację lub do upieczenia na grillu (w folii aluminiowej lub koszyczku grillowym).
Składniki (dla 2 osób):
- 300-350 g filetu dorsza
- łyżka musztardy, np. chrzanowej, rosyjskiej, sarepskiej
- łyżka płynnego miodu (ewentualnie syropu klonowego lub z agawy)
- łyżka oleju lub oliwy
- łyżka soku z cytryny
- po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej
- sól i pieprz
Połącz musztardę, miód, olej, sok z cytryny, paprykę, sól i pieprz – wymieszaj. Rybę umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Podziel filet na połowę, włóż do marynaty, obtocz w niej i odstaw na 1-2 godziny. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż rybę, a wierzch pokryj resztką marynaty. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).