• łatwy, szybki, zrobiony z kilku prostych składników,
  • najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania (mieszany łyżką),
  • na drożdżach, bez zakwasu,
  • może być z ziarnami lub bez.

 

Na 1 formę keksową (12×25 cm):

  • 450 g mąki pszennej typu 650 (3 szklanki poj. 250 ml)
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru lub ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • opcjonalnie garść pestek słonecznika
  • opcjonalnie rozbełtane jajko do posmarowania

W misce umieść wodę, suszone drożdże, pestki, cukier, sól i trochę mąki. Mieszaj łyżką po trochę dosypując resztę mąki, aż ciasto będzie jednolite. Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (podwoi swoją objętość). Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni. (Po 25 minutach pieczenia wysunęłam formę z piekarnika, posmarowałam rozbełtanym jajkiem i wstawiłam do dalszego pieczenia.)

Prócz pestek słonecznika, można dodać: pestki dyni, mak, sezam, siemię lniane, czarnuszkę.

Zamiast suszonych drożdży, można użyć ok. 15 g świeżych. Wtedy należy zrobić rozczyn mieszając w kubeczku drożdże z łyżką mąki, cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstaw na ok. 15 minut, by drożdże się „aktywowały”, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i zrób chleb.

Czas wyrastania ciasta drożdżowego zależy od temperatury, w jakiej się znajduje. W upalne dni wyrośnie szybciej, a chłodne zimowe wolniej. Zimą warto wspomóc się ciepłym kaloryferem, grzejnikiem lub piekarnikiem.

STRONA GŁÓWNA