• świetny pomysł na domowy fast food,
  • kotlet mięsny zrobiony ze 100% wołowiny (bez barwników i konserwantów),
  • w sam raz na obiad, kolację lub poczęstowanie znajomych.
  • 4 bułki do burgerów
  • 400-500 g mielonej wołowiny
  • duży pomidor
  • 2-3 liście sałaty masłowej lub lodowej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
  • sól i pieprz
Mięso wymieszaj dłonią i uformuj 4 kule (zamiast doprawiać mięso, robię wyrazisty sos, który nada smak). Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty, na nich ułóż i uformuj kotlety (płaskie, o większej średnicy niż średnica bułek, ponieważ będą kurczyć się w czasie smażenia). Na dużej patelni rozgrzej olej, przełóż kotlety na patelnię odklejając od papieru i smaż je z obu stron. W tym czasie przygotuj bułki. Przekrój je. Drugą patelnię lekko posmaruj olejem (najlepiej pędzelkiem, jeśli wlejesz zbyt dużo, bułki wchłoną tłuszcz, jak gąbka). Ułóż bułki przekrojoną stroną do dołu i lekko zarumień. Majonez wymieszaj z keczupem, jogurtem i przyprawami. Gotowym sosem posmaruj dolną część bułki, następnie kolejno połóż sałatę, usmażonego kotleta, resztę sosu, pomidora i przykryj drugą częścią bułki. 

Inne dodatki: boczek, papryczki jalapeno, ogórek świeży, konserwowy lub kiszony, cebula, sery (gouda, ser kozi, mozzarella), grillowane warzywa (papryka, cukinia).

Szukając nowych inspiracji, warto przejrzeć menu znanych Ci burgerowni – w ten sposób znajdziesz wiele oryginalnych pomysłów na ciekawe i nietypowe dodatki.

Jeśli wolisz, powyższy sos zastąp musztardą, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem (zależnie od gustu).

Nie trzeba doprawiać mięsa na kotlety. Wystarczy dobrze przyprawić sam sos, a hamburger będzie pyszny.

Łatwiej uformujesz kotlety, jeśli wcześniej dłonie namoczysz w zimnej wodzie (mięso nie będzie kleić się do rąk).

STRONA GŁÓWNA