• klasyczne placki naleśnikowe,
  • można je podać z farszem słodkim lub wytrawnym,
  • są dobre do przygotowania krokietów, pasztecików lub zapiekanek.

 

Składniki (na 7-8 sztuk):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 2 łyżki oleju + do smażenia
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce. Wymieszaj je ręcznie rózgą lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię mocno rozgrzej, silikonowym pędzelkiem nanieś i rozprowadź odrobinę oleju. Chochelką wlej ciasto na patelnię, przechylaj ją na boki, by ciasto równomiernie się rozprowadziło. Gdy naleśnik odstanie od patelni, odwróć go na drugą stronę.

Farsz do naleśników: dżem, marmolada, budyń, słodki lub wytrawny twarożek, mięso, warzywa, soczewica, szpinak, szpinak z fetą, pieczarki, leśne grzyby, kiszona kapusta, ziemniaki z twarogiem, szynka z żółtym serem.

Jeśli w cieście powstaną grudki, zmiksuj je blenderem ręcznym.

Jeśli zbyt wcześnie odwrócisz naleśnik i się nie dosmaży (będzie blady), może rwać się przy zawijaniu. 

STRONA GŁÓWNA