
- prosty, smaczny, soczysty w środku, w grubej chrupiącej panierce,
- w sam raz na obiad dla gości lub całej rodziny,
- do podania z ryżem, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, purée ziemniaczanym, kaszą, surówkami, sałatkami obiadowymi, duszonymi lub marynowanymi warzywami (ogórki, papryka).
- 2 filety kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub ulubiona przyprawa)
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Każdy filet przekrój wzdłuż, rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, następnie natrzyj przyprawą do kurczaka. W misce wymieszaj mąkę, jajko i mleko. W przygotowym cieście maczaj kawałki mięsa, panieruj w bułce tartej i kładź na rozgrzany olej. Smaż na małym ogniu z obu stron na złocisty kolor. W czasie smażenia kotlety nieco napuchną (zwiększą swoją objętość).