• prosty, smaczny, soczysty w środku, w grubej chrupiącej panierce,
  • w sam raz na obiad dla gości lub całej rodziny,
  • do podania z ryżem, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, purée ziemniaczanym, kaszą, surówkami, sałatkami obiadowymi, duszonymi lub marynowanymi warzywami (ogórki, papryka).
  • 2 filety kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub ulubiona przyprawa)
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Każdy filet przekrój wzdłuż, rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, następnie natrzyj przyprawą do kurczaka. W misce wymieszaj mąkę, jajko i mleko. W przygotowym cieście maczaj kawałki mięsa, panieruj w bułce tartej i kładź na rozgrzany olej. Smaż na małym ogniu z obu stron na złocisty kolor. W czasie smażenia kotlety nieco napuchną (zwiększą swoją objętość).

STRONA GŁÓWNA