• prosty i bardzo smaczny pomysł na buraczki,
  • bez smażenia, bez dodatku tłuszczu, bez śmietany,
  • świetny dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.

 

Skład na około 5 porcji:

  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków ćwikłowych
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę)
  • sól i pieprz

 

Buraczki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części, przełóż do pojemnika blendera i trochę rozdrobnij (można również zetrzeć je na tarce o dużych oczkach). Dodaj jogurt, czosnek i przyprawy – zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.

 

Zamiast czosnku można dodać chrzan.

Świeże buraki umyj, ale nie obieraj – piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni lub włóż do rondla i gotuj około 60-90 minut. 

STRONA GŁÓWNA