Przepis na pesto z bazylią – kliknij i sprawdź
Przepis na pesto z suszonych pomidorów – kliknij i sprawdź
Pesto jest pyszne i bardzo zdrowe. Polecam jednak przygotowanie takiego sosu samodzielnie w domu. Jest bardziej aromatyczne od kupionego, smaczniejsze, no i „wiesz, co jesz”. Te sklepowe bywają niepotrzebnie wzbogacone o mleko w proszku, regulatory kwasowości i sztuczne aromaty (sprawdź). Sos pesto jest genialnym dodatkiem do wielu dań, a jeśli brakuje Ci pomysłu, do czego możesz go użyć, podpowie Ci poniższa lista;)
  • 1) do makaronu, np. kokardek, penne, świderków, 

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Zdejmij z ognia, odcedź, dodaj pesto i całość wymieszaj w rondlu. A później już tylko nakładaj i jedz;)

  • 2) do pizzy, 

Użyj go, zamiast sosu pomidorowego lub wymieszaj oba sosy pół na pół.

  • 3) do kanapek, 

Użyj go do posmarowania pieczywa, zamiast masła.

  • 4) do bułeczek, paluchów, włoskiej focacci i innych wypieków drożdżowych,

 

  • 5) do przekąsek z ciasta francuskiego,

Arkusz ciasta francuskiego posmaruj pesto, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz.

  • 6) do risotto,

Pesto najlepiej dodać do risotto na końcu gotowania, zaraz po zdjęciu rondla z ognia.

  • 7) do Sałatki Caprese, 

Mozzarellę i pomidora pokrój na plastry. Na talerzu układaj je naprzemiennie smarując sosem pesto.

  • 8) do zup,

Zupę krem można udekorować kleksem sosu pesto.

  • 9) do ryb i mięs,

Sosem pesto możesz posmarować kawałek ryby lub pierś kurczaka i upiec. Innym fajnym pomysłem jest rozbicie piersi kurczaka tłuczkiem, posmarowanie sosem i zwinięcie w roladkę – doskonale nadaje się do upieczenia lub usmażenia. 

  • 10) do grzanek i zapiekanek,

Bułki możesz posmarować pesto, położyć żółty ser i zapiec. Będą świetne na przekąskę lub jako dodatek do sałatek i zup. 

  • 11) do przekąsek jako dip,

Po wymieszaniu z jogurtem naturalnym powstanie świetny dip, który można podać do przekąsek lub warzyw.

Jak widać, nie tylko makaron dobrze smakuje z tym sosem;) A to, jak go wykorzystasz w kuchni, zależy wyłącznie od Twojej pomysłowości. Udanego gotowania!;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *