
- 1) do makaronu, np. kokardek, penne, świderków,
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Zdejmij z ognia, odcedź, dodaj pesto i całość wymieszaj w rondlu. A później już tylko nakładaj i jedz;)
- 2) do pizzy,
Użyj go, zamiast sosu pomidorowego lub wymieszaj oba sosy pół na pół.
- 3) do kanapek,
Użyj go do posmarowania pieczywa, zamiast masła.
- 4) do bułeczek, paluchów, włoskiej focacci i innych wypieków drożdżowych,
- 5) do przekąsek z ciasta francuskiego,
Arkusz ciasta francuskiego posmaruj pesto, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz.
- 6) do risotto,
Pesto najlepiej dodać do risotto na końcu gotowania, zaraz po zdjęciu rondla z ognia.
- 7) do Sałatki Caprese,
Mozzarellę i pomidora pokrój na plastry. Na talerzu układaj je naprzemiennie smarując sosem pesto.
- 8) do zup,
Zupę krem można udekorować kleksem sosu pesto.
- 9) do ryb i mięs,
Sosem pesto możesz posmarować kawałek ryby lub pierś kurczaka i upiec. Innym fajnym pomysłem jest rozbicie piersi kurczaka tłuczkiem, posmarowanie sosem i zwinięcie w roladkę – doskonale nadaje się do upieczenia lub usmażenia.
- 10) do grzanek i zapiekanek,
Bułki możesz posmarować pesto, położyć żółty ser i zapiec. Będą świetne na przekąskę lub jako dodatek do sałatek i zup.
- 11) do przekąsek jako dip,
Po wymieszaniu z jogurtem naturalnym powstanie świetny dip, który można podać do przekąsek lub warzyw.
Jak widać, nie tylko makaron dobrze smakuje z tym sosem;) A to, jak go wykorzystasz w kuchni, zależy wyłącznie od Twojej pomysłowości. Udanego gotowania!;)