Sosy to po prostu zagęszczone płyny podawane na ciepło lub zimno jako dodatek do potraw. Zwykle bywają podawane do ryb, mięs, ziemniaków, kasz, makaronów. Zależnie od potrzeb, istnieje wiele sposobów na ich zagęszczenie:
  • 1) zredukowanie płynów – polega na gotowaniu sosu bez pokrywki, aż płyn wyparuje (najlepiej w szerokim rondlu lub na patelni), np. sos bolognese.
  • 2) zasmażki – polega na zasmażeniu mąki pszennej na maśle i dodanie do gotującego się wywaru;
  • 3) zaklepka z mąką pszenną lub skrobią ziemniaczaną – w kubku należy rozmieszać mąkę lub skrobię z zimną wodą (by nie było grudek), a następnie dodać do gotującego się sosu;
  • 4) gęsta śmietana – najpierw w miseczce należy wymieszać śmietanę z czerpakiem gorącego wywaru (zahartować), a następnie dodać do gotującego się sosu.
  • 5) serek śmietankowy – należy porcjami wrzucać do gotującego się wywaru, np. serek mascarpone,
  • 6) serek topiony – należy podzielić na mniejsze części i dodać do gotującego się wywaru,
  • 7) zmiksowanie warzyw – mogą to być warzywa gotowane, smażone lub pieczone. Świetnie się tu sprawdzą: cukinia, dynia, marchew, korzeń pietruszki, ziemniak, cebula, groch, fasola,
  • 8) żółtka – polega na zahartowaniu roztrzepanych żółtek czerpakiem gorącego wywaru i dodanie do gotującego się sosu. Świetnie sprawdza się przy sosach czystych, bez dodatku mięs i warzyw, np. sos holenderski,
  • 9) orzechy – to metoda popularna w kuchni hinduskiej i tajskiej. Polega na dodaniu zmielonych orzechów do gotującego się wywaru, zwykle orzeszki ziemne, nerkowce, orzechy laskowe.
  • 10) bułka tarta – bułkę należy dodawać do gotującego się wywaru powoli, po jednej łyżeczce, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 11) chleb – polega na namoczeniu chleba. zmiksowaniu i dodaniu do wywaru w czasie gotowania.

Na pewno niektóre w tych metod są Ci dobrze znane, a niektóre mogą być obce bądź zaskakujące. Warto je znać. Mogą Ci się przydać w kuchni, gdy w czasie gotowania zabraknie Ci mąki lub kwaśnej śmietany. Miłego gotowania;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *